Bakkerij Vermeij
De Echte Bakker

Onze broodspecialiteiten

Als Echte Bakker ontwikkelen we regelmatig heerlijke nieuwe broden. Deze broden zijn gemaakt van de beste grondstoffen die alleen voor ons verkrijgbaar zijn. Kom eens langs. We laten u graag onze specialiteiten proeven.

Kamperspelt

Kamperspelt

Spelt: terug van weggeweest!

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld, nu is het een noviteit. Kampenaren kunnen vanaf nu weer volop genieten van een ambachtelijk product, puur van eigen bodem. Joop Koers, de moleaars van d’Olde Zwarver en René Vermeij, De Echte Bakker hebben hiertoe de handen ineen geslagen. Het resultaat is een lekker en gezond brood: Speltbrood.

Het idee bestond al een tijdje. Joop Koers verbouwt allerlei zeldzame groenten en gewassen waaronder Spelt. Spelt is de oervader van de granen en het heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de ‘bio-beschikbaarheid’. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen dor het lichaam. Spelt bevat veel belangrijke voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. Maar bovenal is het gewoon bijzonder lekker!

Spelt wordt al sinds 9000 jaar verbouwd. In de twintigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen door gewone tarwe, omdat speltgraan minder opbrengt per hectare en omdat het pellen extra tijd en geld kost. Spelt komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft wat gunstig is voor het bakken van brood. Kortom: lekker en biologisch… dat is toch logisch!

Desembrood

Desembrood

Zo oud als de mensheid brood bakt

Desem is al zo oud als de mensheid brood bakt. De desem deed zijn intrede in Egypte in de zeventiende eeuw voor Christus. De ontdekking van het natuurlijke gistingsproces vond bij toeval plaats. Gisting is een natuurlijk proces waarbij de in de lucht aanwezige schimmels gisting veroorzaken. Zo ontdekten de Egyptenaren dat een tarwebrij na lang staan verzuurt. De verzuurde brij werd gebakken en bleek na het bakken veel luchtiger en smaakvoller te zijn dan men tot nu toe gewend was; dit in tegenstelling tot brood dat gebakken werd met gist. 

Belangrijke verschillen tussen Gistbrood en Desembrood:

Gistbrood

  • Neutraal van smaak

Desembrood

  • Fris van smaak (niet zuur!);
  • Bevat meer calcium en ijzer;
  • Mensen met gistallergie mogen Desembrood eten;
  • Vrij van koemelkeiwit, lactose en gist
  • Is bijzonder geschikt voor mensen die geen gist mogen hebben. Daar desembrood vrij is van giststammen;
  • Is bijzonder geschikt voor mensen die geen melkderivaten mogen;
  • Bevat geen dierlijke vetten;
  • Bevat geen lactose;
  • Bevat meer ijzer, vitaminen, mineralen en calcium;

Zwitsers

Heerlijk voor bij de koffie of thee!

De zwitser is een koek, die al heel lang in de omgeving van Kampen gemaakt wordt. Misschien kent u hem nog wel van vroeger bij opa en oma.

De korst van de zwitser is heerlijk krokant, binnenin vindt u zuiver amandelspijs.Een laagje glazuur met gebruneerd amandelschaafsel maakt het ook voor nu een heerlijke koek voor bij de koffie en thee.

Bakkerij Vermeij

Vloeddijk 46
8261 GC Kampen
038-3312121
maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten

Bakkerij Vermeij

Vloeddijk 46
8261 GC Kampen
038-3312121
maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 20:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten